Zwangerschapsverlof

Als zwangere werkneemster heb je een wettelijk recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Wanneer recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?

Je hebt recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als je op het moment dat je zwanger raakt tevens een arbeidsovereenkomst hebt, als zelfstandige werkt of een uitkering ontvangt.

Verschil zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Ondanks dat zwangerschapsverlof en bevallingsverlof vaak als één ding worden gezien, zijn ze wel degelijk verschillend. Zwangerschapsverlof is een verlof dat ingaat voordat je baby wordt geboren. Je bent dan dus nog zwanger. Het bevallingsverlof gaat pas in als je baby daadwerkelijk is geboren.

Hoe lang duurt het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?

Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof duurt minimaal 16 weken. De daadwerkelijke duur van het zwangerschapsverlof en het bevallingsverlof wordt hieronder nader uitgewerkt.

Hoe lang duurt mijn zwangerschapsverlof?

De duur van het zwangerschapsverlof hangt af van wanneer je het zwangerschapsverlof laat ingaan. In totaal zal het zwangerschapsverlof normaal gesproken maximaal 6 weken duren. In het geval dat je baby te laat geboren wordt kan dit langer zijn. Je kunt het zwangerschapsverlof op zijn vroegst 6 weken voor de datum waarop je uitgerekend bent laten beginnen en op zijn laatst 4 weken voor deze datum. Als je later dan 6 weken voor de verwachte bevallingsdatum met zwangerschapsverlof gaat, worden de niet opgenomen zwangerschapsverlof dagen opgeteld bij het bevallingsverlof.

Baby te vroeg geboren

In het geval dat je baby te vroeg wordt geboren, bijvoorbeeld een week te vroeg, dan heb je maar 5 weken zwangerschapsverlof. De overgebleven week wordt opgeteld bij het bevallingsverlof, zodat je in totaal 16 weken verlof hebt.

Baby te laat geboren

Wordt de baby te laat geboren, dan heb je een langer zwangerschapsverlof en nog steeds recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Hoe lang duurt mijn bevallingsverlof?

Je hebt recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof.

Baby te vroeg geboren

In het geval dat de baby te vroeg is geboren en je daardoor een korter zwangerschapsverlof hebt gehad, worden de dagen die je nog tegoed hebt bij het bevallingsverlof opgeteld.

Baby te laat geboren

Wordt je baby te laat geboren, dan heb je nog steeds recht op 10 weken bevallingsverlof. Het kan dus voorkomen dat je meer dan 6 weken zwangerschapsverlof hebt.

Meerlingen en zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?

Als je een meerling krijgt betekent dit helaas niet dat je recht hebt op een zwangerschapsverlof en bevallingsverlof per kind. Je hebt gewoon recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof regelen

Als werknemer heb je recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof als je zwanger raakt. Om het zwangerschapsverlof te regelen moet je allereerst gewoon tegen je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Het is aan te raden om dit uiterlijk na ongeveer 3 maanden te doen. Vraag een zwangerschapsverklaring van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog, zodat je kunt bewijzen dat je daadwerkelijk zwanger bent. De werkgever zal dan rekening moeten houden met je zwangerschap en je ongeboren kind. Doe je zwaar lichamelijk werk, dan zal dit minder zwaar moeten worden in verband met je zwangerschap. Het zwangerschapsverlof moet je vervolgens bij je werkgever aanvragen. Doe dit minimaal 3 weken voordat je het zwangerschapsverlof in wil laten gaan.

Reactie toevoegen

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.

Copyright © 2010 - 2020 Zwanger-worden.com - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact