Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger zijn is erg naar. Je bent zwanger, terwijl je dat niet wil zijn. Aan het zwanger zijn kleven veel verantwoordelijkheden, zoals het opvoeden van een kind. De vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt als je ongewenst zwanger bent is of je dat wel wil gaan doen. Hoe raak je ongewenst zwanger? Wat kan je doen als je ongewenst zwanger bent en hoe voorkom je ongewenste zwangerschappen?

Hoe raak je ongewenst zwanger?

Als je onveilige (vaginale) seks hebt gehad, kan je ongewenst zwanger worden. Onveilige seks houdt in dat je bijvoorbeeld geen anticonceptiemiddelen als een condoom of de pil hebt gebruikt. Ook zou het condoom gescheurd kunnen zijn of zou je kunnen zijn vergeten om de pil te slikken. Vergeet je de pil te slikken, lees dan in de bijsluiter wat de beste oplossing is. Soms kan je bijvoorbeeld twee pillen slikken en dan is er bijvoorbeeld niets aan de hand.

Ongewenst zwanger gevoelens

Als je ongewenst zwanger bent zullen er allerlei vragen en gevoelens door je heen aan. Waarom ik? Ik ben te jong! enz. Er zijn verschillende redenen waarom je zwangerschap ongewenst kan zijn. Zo kan je bijvoorbeeld nog geen vaste partner hebben of nog erg jong zijn. Het kan ook zijn dat je al een aantal kinderen hebt en geen nieuw kind wil krijgen. Het kan ook voorkomen dat je gedwongen bent om seksueel contact te hebben (verkrachting) en hierdoor zwanger bent geworden.

Wat kan je doen als je ongewenst zwanger bent?

Als je ongewenst zwanger bent dan moet je gaan beslissen wat je gaat doen. Wil je toch de baby houden of wil je het afstaan? Of wil je misschien abortus laten plegen? Dit zijn erg lastige vragen om mee te zitten.

Toch de baby houden

Sommige vrouwen kiezen ervoor om bij een ongewenste zwangerschap toch de baby te houden. Hiervoor kunnen meerdere redenen bestaan. Sommige vrouwen kiezen ervoor wegens hun geloof om geen abortus te laten plegen en zelf het kind te houden. Ook kan een reden om het kind te houden zijn dat je het erg vindt om een beginnend leven af te breken.

Adoptie

Je kunt ook kiezen voor adoptie als je ongewenst zwanger bent. In dat geval wordt je baby wel geboren, maar sta je je baby af aan ouders die wel voor je baby willen zorgen. Sommige mensen kunnen geen kinderen krijgen, waardoor ze een kind moeten adopteren.

Abortus

Abortus is een andere mogelijkheid als je ongewenst zwanger bent. Abortus is vaak een gevoelig onderwerp, omdat veel geloven abortus niet toestaan Abortus mag je in Nederland laten plegen totdat de foetus levensvatbaar is buiten het lichaam van de zwangere vrouw. Volgens de Nederlandse wet is dit na 24 weken het geval. Veel artsen hanteren echter een termijn van 22 weken. Je hoeft in Nederland niet te betalen voor je abortus. Je abortus wordt betaald uit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten).  Ben je minimaal 12 dagen overtijd, maar nog niet meer dan 16 dagen, dan kan er een zogenaamde overtijdbehandeling plaatsvinden.

Ongewenst zwanger voorkomen

Hoe voorkom ik ongewenste zwangerschap? Ongewenste zwangerschap kan je voorkomen door anticonceptiemiddelen te gebruiken of door geen seks te hebben. Anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de pil, maar ook het condoom. Let op: de pil en een condoom geven niet 100% bescherming. Daarom kan je ook beide gebruiken. Je slikt dan de pil en vrijt alleen met condoom. Het voordeel hiervan is dat je ook beter beschermt bent tegen SOA’s.

Morning-after pil

Je kunt ongewenste zwangerschappen ook voorkomen door de morning-after pil te slikken als je onveilige seks hebt gehad. De morning-afterpil kan je tot maximaal 72 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap innemen. De kans op zwangerschap wordt sterk verminderd door de morning-afterpil, maar de effectiviteit van de pil neemt af naar mate je langer wacht met het innemen. Neem de morning-afterpil dus op tijd in! De betrouwbaarheid van de morning-afterpil is als volgt:

  • 95% als je de morning-afterpil binnen 24 uur na onveilige seks inneemt
  • 85% als je dit binnen 48 uur doet
  • 58% als je de morning-afterpil binnen 72 uur inneemt

Reactie toevoegen

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.

Copyright © 2010 - 2020 Zwanger-worden.com - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact