Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger? Je voelt misschien een raar gevoel in je buik en je bent al een aantal dagen over tijd. Wanneer moet ik een zwangerschapstest doen? Kan ik zwanger zijn en toch ongesteld?

Ben ik zwanger?

Je kunt soms erachter komen of je zwanger bent door naar je lichaam te luisteren. De eerste tekenen van een zwangerschap kunnen je vertellen of je zwanger bent. Om zeker te zijn van je zwangerschap kan je een zwangerschapstest (laten) doen. Hieronder meer uitleg over wanneer je deze zwangerschapstest kunt doen.

Eerste tekenen zwangerschap

Een van de eerste tekenen die kunnen duiden op een zwangerschap is het uitblijven van je menstruatie. Het uitblijven van je menstruatie is één van tekenen die duiden op een zwangerschap. De vraag “ben ik zwanger?” volgt dan al gauw. Er zijn ook andere tekenen als misselijkheid, buikpijn en bijvoorbeeld opgezwollen borsten.  Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende tekenen.

  • Uitblijven van je menstruatie
  • Misselijkheid (eventueel in de ochtend)
  • Gevoelige borsten (harde tepels)
  • Hoofdpijn (kan ook andere oorzaken hebben)
  • Opgeblazen gevoel
  • Vaginale afscheiding

Wanneer zwangerschapstest doen?

Vanaf wanneer is het betrouwbaar om een zwangerschapstest te doen? Vanaf de dag dat je niet ongesteld bent geworden kan je een zwangerschapstest doen. Vanaf dat moment heeft je lichaam namelijk genoeg van het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) aangemaakt. Dit hormoon wordt door je lichaam aangemaakt wanneer je zwanger bent en wordt gebruikt door een zwangerschapstest om zwangerschap te voorspellen. Hoe langer je zwanger bent hoe meer er van het hCG hormoon wordt aangemaakt, waardoor een zwangerschapstest steeds betrouwbaarder wordt. Doe je de test voor je niet-ongesteldheids-dag, dan zou het kunnen dat je zwangerschapstest een negatief resultaat geeft, terwijl je toch zwanger bent.

Zwangerschapstest negatief, maar niet ongesteld

Het kan zijn dat je zwangerschapstest negatief is, maar dat je nog niet ongesteld bent, terwijl je dat al wel zo had moeten zijn. Het uitblijven van je menstruatie is een bekende oorzaak die duid op een zwangerschap, maar het uitblijven van ongesteldheid kan ook andere oorzaken hebben.

Zwanger en toch ongesteld?

Menstruatie, dat zich uit in bloedverlies, duidt erop dat je niet bevrucht bent. Dit betekent dat je niet zwanger bent. Toch kan het zijn dat je last hebt van bloedverlies, terwijl je juist wel zwanger bent. Dit doet zich vooral voor in de beginfase van de zwangerschap. Als je dan nog niet weet dat je zwanger bent, kan dit bloedverlies erg lijken op ongesteldheid. Je kan dus niet tegelijkertijd zwanger en ongesteld zijn, maar je kan wel aan bloedverlies leiden tijdens je zwangerschap.

Pagina's over of je zwanger bent

Ben ik zwanger? Vind nog meer informatie op de onderstaande pagina's.

 

Reactie toevoegen

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.

Copyright © 2010 - 2020 Zwanger-worden.com - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact